header image

Αίτηση ακύρωσης κατά της Φ80020/οικ.22103/Δ15/7.9.2016

14/11/2017

Προς τους

Συλλόγους – Μέλη της

ΟΤΟΕ

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

Σας ενημερώνουμε ότι εκδικάστηκε χθες (13/11/2017), Δευτέρα, στο Α΄ Τμήμα του ΣτΕ, η αίτηση ακύρωσης της ΟΤΟΕ, της ΟΣΤΟΕ και των πρωτοβάθμιων συλλόγων εργαζομένων μελών της ΟΤΟΕ κατά της Φ80020/οικ.22103/Δ15/7.9.2016 «ψευδοερμηνευτικής» εγκυκλίου του Υφυπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την οποία καταργούνται καταστατικά ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΤ

 

Η ακροαματική διαδικασία στην οποία παρευρέθηκε το Προεδρείο της ΟΤΟΕ και οι Πρόεδροι και Μέλη των Συλλόγων εργαζομένων, τα μέλη των οποίων ασφαλίζονται στο ΕΤΑΤ, ξεκίνησε με την έκθεση των λόγων ακυρότητας από την Εισηγήτρια της υπόθεσης κα Χαρίκλεια Χαραλαμπίδη.

 

Για την υποστήριξη των ισχυρισμών μας, ο καθηγητής  Κώστας  Παπαδημητρίου ανέπτυξε τους λόγους της αίτησης ακύρωσης αναδεικνύοντας καταρχάς την φύση των επικουρικών Ταμείων των Τραπεζών, οι καταστατικές ρυθμίσεις των οποίων προστατεύονται από το αρ. 22 του Συντάγματος περί συλλογικής αυτονομίας. Άλλωστε όπως τόνισε ο Καθηγητής, η διατήρηση των καταστατικών διατάξεων των εντασσομένων στο ΕΤΑΤ ταμείων, και δη των προϋποθέσεων θεμελίωσης  συνταξιοδοτικού δικαιώματος που αυτά προέβλεπαν αποτέλεσε και το λόγο για το οποίο κρίθηκε με αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας νόμιμη και συνταγματική η ένταξη των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΤ .

 

 Ειδικότερα ο καθηγητής αναφέρθηκε διεξοδικά στις διατάξεις των Καταστατικών που προβλέπουν ρητά την θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης και για όσους έχουν συμπληρώσει τα αναγκαία συντάξιμα χρόνια  ασφάλισης αλλά όχι το απαιτούμενο όριο ηλικίας και  συγκεκριμένα στην διάταξη του αρ. 7 παρ. 6 του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ, στην διάταξη του  αρ. 2 παρ. 5 και του ΤΑΠΤΠ καθώς και στην διάταξη του αρ. 7 του Κανονισμού του ΛΑΚ  τονίζοντας ότι οι προβλέψεις της προσβαλλομένης πράξης σε σχέση με την έννοια της θεμελίωσης δικαιώματος πέραν του ότι συνιστούν ανυπόστατες κανονιστικές ρυθμίσεις καθώς εισάγονται  το πρώτον με την προσβαλλομένη πράξη οδηγούν και σε ανεπίτρεπτη κατάργηση του δικαιώματος  των τραπεζοϋπαλλήλων για σύνταξη.

 

Επιπλέον αναδείχθηκε από τον Καθηγητή ότι η κατάργηση του δικαιώματος συνταξιοδότησης, η αποστέρηση της νομοθετικά κατοχυρωμένης προσυνταξιοδοτικής παροχής των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΤ και η τροποποίηση επί το δυσμενέστερο του τρόπου υπολογισμού της συνιστά  και παραβίαση του περιουσιακού δικαιώματος των Τραπεζοϋπαλλήλων που προστατεύεται και από το 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, δικαίωμα που αντιστοιχεί στην απόλαυση της παροχής τους όπως αυτή προδιαγράφεται στο άρθρο 61 περ. α΄και β΄του Ν.3371/2005, η κατάργηση και η μείωση της οποίας καταλύει την ειδική φύση των συνταξιοδοτικών παροχών των επικουρικών Ταμείων των Τραπεζοϋπαλλήλων.

 

Η απόφαση του Δικαστηρίου επί της ανωτέρω προσφυγής μας αναμένεται να δημοσιευθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Ακολουθήστε μας